• Tippek háton lévő pattanások ellen

  Mi okozza és hogyan mulaszthatod el őket? Kattints a válaszokért!

 • Koreai bőrápolás haul

  Szuper K-Beauty újdonságok érkeztek a Dm-be. Részletes beszámoló következik! (x)

 • Dry brushing – a cellulit gyilkos

  Igazi szárazkefe masszázs fanatikus vagyok. El is mesélem, miért!

 • LED-fény-terápiával az üdébb, feszesebb bőrért

  Segítségével nemcsak szalonban, de akár otthon, a kanapén fekve is …

 • Szőrtelenítés – otthon vs. szalonban

  A tartós megoldásokról Kocsis-Barna Andrea, vezető esztétikai szakasszisztenst faggattam.

 • Az új Purito Daily Go-To 50 SPF fényvédő nagyító alatt

  Szeptember közepe óta volt szerencsém tesztelni ezt a vadiúj hibrid fényvé…

 • Tokagyilkos tanácsok

  „A toka kialakulásának hátterében a genetika, az életkor és a súlyfelesleg állnak. Az első kettővel sajnos nem sok mindent tudunk kezdeni, a súlytöbblettől való megszabadulás azonban természetesen segíthet, ám ezután általában a megnyúlt bőr szokott problémát jelenteni” – mondja Kocsis-Barna Andrea, a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet vezető esztétikai szakasszisztense.

  Tech neck

  Korunk jellemző testtartása, a tablet, telefon és egyéb kütyük fölé görnyedés sem segít a toka kialakulásának késleltetésében. A nyakizmok az állandó előrebiccenő fejtartástól meggyengülnek, megereszkednek, az idő előrehaladtával pedig a bőrünk is veszít rugalmasságából, így akár a megszokottnál hamarabb is szembesülhetünk a problémával.

  Fontos, hogy legyél tudatosabb a mindennapokban: ha laptopon dolgozol, szerezz be laptop emelőt, hogy szemmagasságba kerüljön a kijelződ, ha mobilon pötyögsz, akkor is igyekezz egyenes gerinccel ülni és a telefont megemelni kicsit, mintsem a fejeddel előre biccenteni. Napközben tarts szüneteket, mozgasd át magad egy kicsit.

  Kollagén, fényvédelem és gondos ápolás

  „Az életmódunkkal valamelyest tudjuk késleltetni a toka megjelenését. Erre azonban legkésőbb 30 éves kortól fokozott figyelmet kell fordítani. Fontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, az elhízás megelőzése, a rendszeres testmozgás. Mindemellett hasznos lehet, ha elkezdünk kollagént fogyasztani. Nem hébe-hóba vagy kúraszerűen, hanem minden nap. A kollagénfehérjék nemcsak az ízületek, hanem a bőr rugalmasságának megőrzéséért is felelnek, termelődésük azonban fokozatosan csökken 30 év felett, 60 éves korra pedig szinte teljesen le is áll. Ez pedig hozzájárul a nyaki bőr megereszkedéséhez is” – magyarázza Andrea.

  „Az áll alatti zsírosodást vagy a bőr megnyúlását fényvédelemmel nem tudjuk befolyásolni, a nyak ráncosodását azonban igen. Ezért ne csak az arcunkat kenjük napi szinten 30-50 faktorral, hanem a nyakunkat, dekoltázsunkat is. Gyakran a bőrápolási rutinunkból is kifelejtjük ezt a területet, pedig az itt lévő bőr is ugyanolyan törődést igényel, mint az arcunk. Ha nem többet, hiszen a nyak bőre vékonyabb, mint az arcé, sőt kevesebb itt a verejtékmirigy és zsírszövet is, ami miatt könnyebben ki is száradhat ez a terület.”

  Tekints úgy a nyakadra és a dekoltázsodra, mint az arcod kiterjesztésére! Használd a meglévő arcápolóidat itt is minden alkalommal reggel és este. Szintén sokat segíthet a terület rendszeres átmasszírozása, hiszen a vér- és nyirokkeringés is lassul az életkor előrehaladtával, amit érdemes felpezsdíteni egy kicsit.

  Ér valamit a tornáztatás?

  „Ha már kialakult egy komolyabb toka, akkor látványos eredményeket sajnos nem lehet elérni kizárólag a nyak tornáztatásával. Kisebb toka, illetve megelőzés céljából azonban felvehetjük a napi rutinunkba ennek gyakorlását, hiszen amellett, hogy erősíti, tónusosabbá teszi a nyakizmokat, számos pozitív egészségügyi hatása van.

  Mint mindenben, ebben is a rendszeresség a kulcs, a jó hír viszont, hogy nem kell órákig állni a tükör előtt, néhány perc is elég lehet, ha minden nap szánsz rá időt. A gyakorlatokat 15-ször ismételd meg.

  • Tedd az álladat az egyik kezedbe. Kezdd el lefelé tolni a kezedet, amilyen erősen csak tudod, miközben tarts ellen a tenyereddel. Ezt végezd el középen, majd a toka jobb és bal oldalán is.
  • Hajtsd hátra a fejed, és nyújtsd ki háromszor 10 másodpercre a nyelvedet, amilyen messzire csak tudod. Érezd, ahogy megfeszül a nyak összes izma.
  • Ismét hajtsd hátra a fejedet, most viszont a nyelved hegyével érintgesd a szájpadlást, amilyen erősen csak tudod.
  • Egyenes gerinccel ülve mondd ki hangosan sokszor egymás után az X és az O betűt.
  • Döntsd jobbra a válladra a fejedet, majd átlósan balra felfelé nyújtsd ki a nyelvedet. Nyugodtan adj ki hangot is hozzá. Ismételd meg a másik oldalra is.
  • Levezetésként, lazítsd el magad és csak görgesd a fejedet egyik, majd másik oldalra.

  Szép bőrt, szép nyakat! 🙂

  Peonilla xx

  A cikk egy korábbi változata a Nők Lapja Egészség 2019/10-es számában is megjelent.

  Fotó: Unsplash, Pexels

  Follow:

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük