• Az új Purito Daily Go-To 50 SPF fényvédő nagyító alatt

  Szeptember közepe óta volt szerencsém tesztelni ezt a vadiúj hibrid fényvé…

 • Viszlát, hegek!

  Többféle heg típus létezik, és egyáltalán nem mindegy, melyikkel …

 • Ezt tedd tág pórusok ellen

  Téged is zavarnak a t-zónádban éktelenkedő óriási pórusok, amik olykor …

 • A sminked a bőrápolási rutinod része

  Szokták mondani, hogy akkor lesz a legszebb a smink, ha jó alapra dolgoznak. Emellett …

 • Szövetfátyol és hidrogél maszkok

  Mi a különbség közöttük? És pontosan hogyan érdemes haszná…

 • C-vitamin, a sokoldalú skincare szupersztár

  Folthalványító hatású, növeli a bőr rugalmasságát és megelő…

 • Pszichodermatológia – Amikor a bőr a lelkedről beszél

  A bőrünk a legnagyobb kiterjedésű szervünk, amire külső és belső tényezők egyaránt hatással vannak. Afféle kifordított idegrendszernek is tekinthető, hiszen a bőr az idegrendszerhez hasonlóan a korai magzati fejlődés során ugyanúgy az ektodermális csírahámból alakul ki. Éppen ezért rendkívül szoros kapcsolatban vannak egymással. Gondolj csak arra, hogy az érzelmeink mennyire hamar megmutatkoznak a bőrünkön: ha zavarban vagyunk elpirulunk, ha izgulunk izzadni kezd a tenyerünk, ha valami nagyon kellemes élmény ér, libabőrösek leszünk. Nem meglepő tehát, ha az életünkben történő érzelmi viszontagságok hatására esetleg bőrbetegségekkel is szembe kell néznünk.   

  – Az atópiás dermatitisz (atópiás ekcéma), a pikkelysömör, a herpesz, a csalánkiütés vagy a felnőttkori akné tipikusan olyan bőrbetegségek, amelyek stressz vagy lelki trauma hatására képesek megjelenni vagy fellángolni – mondja Szandányi Réka bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvos. – Ennek részben az az oka, hogy a stressz és a gyász gyengíti az immunrendszert, felborítja a hormonális egyensúlyt, ami egy olyan esetlegesen genetikailag kódolt bőrbetegséget, mint amilyen a pikkelysömör, könnyen be tud lobbantani.  

  Ördögi kör 

  – Sajnos egy krónikus, vissza-visszatérő látványos és zavaró bőrtünet komoly hatással van az elszenvedő lelki és mentális állapotára is. Az ilyen betegek gyakrabban lesznek pánikbetegek vagy depressziósak, kirekesztődnek a társadalomból, ami természetesen nem segíti, hanem sok esetben tovább is fokozza a bőrbetegség súlyosbodását, ez pedig ördögi körhöz vezethet – magyarázza Német Borbála klinikai szakpszichológus. 

  – Ezért nagyon fontos egy régóta fennálló, orvosi kezelések hatására nem múló bőrbetegségnél az életminőségen is változtatni, a lelki oldalt is feltárni, és gyógyítani. Gyakran találkozunk olyan esetekkel, hogy egy megterhelő életesemény egy arra genetikailag hajlamos (de addig semmilyen problémát nem tapasztaló) embernél hirtelen bőrtünetek megjelenéséhez vezet, ami könnyen kronicizálódhat. Sokszor a pszichoterápiás kezelés hatására a tünetek enyhülnek, szerencsés esetben teljesen el is múlnak. Rendszerint ezután olyan belső szemléletváltás történik, mely az önkép megerősödésével jár, így az illetőt már nem zavarja a bőrtünet, ahogy a stresszkezelő képesség fejlődése is stabilabb önértékeléshez vezet.  

  Kora gyermekkori érzékenyedés 

  – Az sem ritka, hogy a háttérben rejlő ok valamilyen kora gyermekkori biztonságérzetet veszélyeztető megterhelődésre vezethető vissza. Ez történhetett akár még az anyaméhen belül vagy az első három életévben. Erre a legtöbben természetesen nem emlékszünk, de nagyon mélyen, lenyomatként ott élhet bennük, és végig kísér egész életükben. Pszichoterápiában a tudatos és tudattalan részeinkkel egyaránt dolgozunk, és ahogy újraszőjük saját történetünket, úgy a lelki sérüléseink un. korrektív érzelmi gyógyulási folyamat során fejleszthetőek. A testünk, élményvilágunk, elménk és lelkünk egy összetett egységet képeznek. A pszichoterápia hatásmechanizmusait kutató modern agyi képalkotó kutatások kimutatták, hogy ezek nemcsak lelki, mentális, hanem testi szinten hatnak. Így már könnyebben elképzelhetjük, hogy a pszichoterápiás folyamat hogyan képes a bőrtünetek csökkenését segíteni – mondja a szakpszichológus.  

  A hipnoterápia hatékony módszer 

  – A tapasztalat és a kutatások azt mutatják, hogy a krónikus bőrbetegségekkel, és általában a pszichoszomatikus testi tünetekkel való pszichoterápiás gyógyításban jelenleg a hipnoterápia egy nagyon jó eredményekkel alkalmazható módszer. Habár sokan ismerethiányból fakadóan hókuszpókusznak tarthatják, tudni kell, hogy ez jelenleg is a Pszichoterápiás Tanács által akkreditált módszertani irányzat és a 19. százat közepe óta tudományosan igazolt technika. Tulajdonképpen nem is a hipnózis az, ami gyógyít, hiszen a hipnózis annyit jelent: módosult tudatállapot. Ezt az eltérő tudatállapotbeli működést tudjuk terápiás célokra felhasználni. Az orvosi kivizsgálás és kezelés minden esetben fontos, ám ennek kiegészítéseként igen jó eredményeket lehet vele elérni – mondja Németh Borbála.  

  Összefüggést mutató minták 

  – A krónikus bőrbetegségben szenvedő pácienseknél megfigyelhető egyfajta mintázat. Jellemzően nehezen öntik szavakba az érzelmeiket. Intellektuálisan gyakran színvonalas, nagy teljesítményre képes emberek, ám nehezen kerülnek kapcsolatba mindazzal, ami bennük van, pedig az érzelmek igen fontos iránytűk az életben. A makacs bőrproblémákkal küzdőknél szintén gyakori, hogy a világot veszélyesnek élik meg. Ez fakadhat például abból, hogy a gyermekét váró vagy frissen szült kismama folyamatosan szorongott, ami akarva akaratlanul átragadt a babára, aki ebben a korban még elképesztő mértékben együtt rezeg az édesanyával. Szintén jellemzőek az önelfogadással, önbizalommal, vagy az önérvényesítéssel kapcsolatos problémák. Mivel a bőr a kapcsolat, a határok szerve, ezeknek az embereknek a többsége nagyon nehezen mond nemet és jelölik ki a saját határaikat.  

  Ingyenes életminőségszűrés 

  A DermaSoul a Magyar Pszichológiai Társaság Egészségpszichológiai szekciójának bio-pszicho-szociális szemléletű kezdeményezése. Kevesen tudnak róla, de a dermasoul.eu oldalon bárki ingyenesen kitölthet egy 15 perces Életminőség-szűrést. Ezt követően az értékelést a szakpszichológus kollégák titkosított, jelszóval védett pdf-ben küldi el a páciensnek. Ezután lehetőség van bejelentkezni személyes egészségkonzultációra is, mely önköltséges, és ahol személyre szabott terápiás tervet és életmódbeli tanácsokat kaphatunk. Ha sürgős segítségre van szükséged, a Lelki Elsősegély szolgálatot a 116-123-as telefonszámon éjjel-nappal ingyenesen hívhatod.  

  Tudd, hogy van segítség 

  Fontos, hogy ne törődjünk bele a betegségünkbe, mert mindig lehet enyhíteni, javítani a tüneteken. Sajnos jelenleg a bőrgyógyászok szakmai kiképzés hiányában, illetve attól félve, hogy a páciens megbántódik, ritkán irányítják át őket pszichológushoz, de a cél, hogy ebben változás legyen a jövőben. Azt gondolom, hogy ideális lenne, ha a bőrgyógyászok mellett a rendelőkben képzett pszichológusok is dolgoznának, ez megkönnyítené a közös munkát és a betegek életét is. Szerencsére azonban lassan, de biztosan egyre több orvos ismeri fel a bőr és lélek közötti kapcsolatot, és kezeli a pácienseit egy holisztikusabb személetben – mondja Szandányi Réka bőrgyógyász. A DermaSoul célja, hogy ebben a jövőben változás legyen, ezért az arra nyitott bőrgyógyászokkal keresik az együttműködés lehetőségeit – teszi hozzá Németh Borbála. 

  Köszönöm, hogy végigolvastad és remélem, hogy hasznosnak találtad!

  Szép bőrt és vigyázz magadra!

  Peonilla xx

  A cikk a Nők Lapja Egészség magazin 2020/08-as számában is megjelent. 

  Fotók: Pexels

  Follow:

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük