• Szőrtelenítés – otthon vs. szalonban

  A tartós megoldásokról Kocsis-Barna Andrea, vezető esztétikai szakasszisztenst faggattam.

 • Az új Purito Daily Go-To 50 SPF fényvédő nagyító alatt

  Szeptember közepe óta volt szerencsém tesztelni ezt a vadiúj hibrid fényvé…

 • GUA SHA — Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

  Úgy döntöttem, hogy blogposztban válaszolom meg az Instán feltett kérdé…

 • Periorális dermatitisz, avagy száj körüli bőrgyulladás

  Ez a makacs bőrbetegség nehezen diagnosztizálható, ezért sokan otthon pattanásra …

 • Viszlát, hegek!

  Többféle heg típus létezik, és egyáltalán nem mindegy, melyikkel …

 • Szövetfátyol és hidrogél maszkok

  Mi a különbség közöttük? És pontosan hogyan érdemes haszná…

 • Top 3 bőrfiatalító jógapóz

  Kutatások szerint, aki hetente háromszor egy órát jógázik, átlagosan 9 évvel tűnik fiatalabbnak a koránál. Hogy ez hogyan lehetséges? „A jóga fizikai, energetikai és lelki szinten is kifejti jótékony hatását. Gyakorlása felpezsdíti a vérkeringést, kiegyensúlyozza a testet-lelket, energiával tölt fel, ennek hatására a testünk rugalmassá, a szellemünk frissé, megjelenésünk pedig sugárzóvá válik, mely a fiatalság benyomását kelti” – mondja Szeidl Éva hatha-, női-, kismama jóga és meditáció oktató.  

  „Kimondottan fiatalító hatással elsősorban a fordított és félfordított testhelyzetben végzett ászanák (Viparíta-karani, Szarvángászana, Halászana) rendelkeznek, de hasonlóan hatékony az Adhó-Mukha-Svanászana (lefele néző kutyapóz), a Kandar-ászana (jógahíd) és a Pascsimóttánászana (ülésből előredöntés) is. Ezek az ászanák élénkítik a vérkeringést, rugalmasan tartják a gerincet és kiegyensúlyozzák a hormonháztartást. Említést érdemel, hogy a fiatalság megőrzésében nagyon fontos szerepe van a légzőgyakorlatoknak, a relaxációnak és a meditációnak is.” Ez utóbbi agyműködésre gyakorolt hatását szintén kutatások bizonyítják: kiderült, hogy a 40-50 éves meditálók agykéregvastagsága a 20-30 éves korúakéval egyezik meg a magasabb mentális, érzelmi és viselkedési funkciókért felelős területeken. 

  De most hadd mutassam be azokat a konkrét jógagyakorlatokat, melyeket kortól függetlenül te is könnyedén elvégezhetsz, és szinte azonnal élvezheted áldásos hatásukat! 

  Figyelem! Gyakorlás előtt ne feledkezz meg a bemelegítésről!

  Adhó-Mukha-Svanászana (lefele néző kutyapóz) 

  1. Helyezkedj el sarokülésben. Vegyél egy mély levegőt, majd kilégzésre nyújtott karokkal hajolj előre. A homlok a talajon, a tenyerek lefelé néznek. 
  1. Most a karokkal nyújtózz előrefele úgy, hogy közben a feneked továbbra is érintse a sarkaidat. 
  1. Nyomd a tenyereket erősen a talajba, majd emeld a csípőd, és nyújtsd a lábaidat. Ha nem tudod teljesen kinyújtani őket, akkor enyhén behajlított térddel, de egyenes háttal végezd a gyakorlatot. Tartsd ki a pózt fél percig.
  1. Belégzésre a hajlított térdeket finoman engedd a talajra, és bontsd a tartást.  

  Tilos végezni: A csukló, könyök vagy boka problémái esetén óvatosan végezd. 

  Pascsimóttánászana (ülésből előrehajlás) 

  1. Helyezkedj el nyújtott ülésben a talajon. A gerinced legyen egyenes, az állad a mellkasodhoz közelítsen, a vállaidat távolítsa a füleidtől. 
  1. Belégzésre a karjaidat nyújtsd a fejed fölé, majd kilégzésre egyenes háttal hajolj a nyújtott lábaidra. Ha nem éred el a bokádat, érintsd a lábszáradat a kezeiddel (vagy ott, ahol eléred), a hátadat viszont próbáld egyenesen, a lábaidat pedig nyújtva tartani. Lélegezz mélyeket. 
  1. Belégzésre lassan domborítva emelkedj fel. 

  Tilos végezni: Gerincsérvvel vagy bármilyen gerincproblémával, isiásszal. 

  Tipp: Az erős nyújtás ellensúlyozására végezd el a Púrvottánászanát (hátsó fekvőtámaszt): tedd a tenyereidet a talajra a csípőd mögött, az ujjak a lábfejek irányába mutassanak, majd emeld meg a csípődet olyan magasra, hogy a hátad a talajjal párhuzamos síkot képezzen. Kilégzésre engedd le a feneked, és bontsd a tartást. 

  Viparíta-karani (félgyetya) 

  1. Háton fekvésben hajlítsd a lábaidat, és helyezd el őket csípőszéles terpeszben. A karjaid, tenyerekkel lefelé pihenjenek a tested mellett a talajon.  
  1. Belégzésre emeld a csípőd, a mellkasod közelítsen az álladhoz. Ez az ún. kis jógahíd. 
  1. A karjaiddal támaszd meg alulról a derekadat. Belégzésre lassan emeld a magasba az egyik lábad, majd zárd mellé a másikat is.  
  1. A medenceöv ereszkedjen a tenyerekbe. Érezd, hogy eközben a hasad puhán behúzódik. A lábakat tartsd zárva, de teljesen kinyújtani nem kell őket. 
  1. Kilégzésre engedd a lábaidat a talajra, bontsd a kéztartást, és engedd le a medencét is. Háton fekvésben (Savászana) mélyeket lélegezve relaxálj néhány percig, vagy ameddig jól esik. 

  Tilos végezni: nyakcsigolya problémákkal, gerincsérvvel, magas vérnyomással, nagyfokú érelmeszesedéssel, szívbetegségekkel, retinaleválásra vagy bevérzésre hajlamos szemmel, zöldhályog esetén és menstruáció alatt. 

  Remélem jól esett és egy kicsit felfrissültél, legyen szép napod! 🙂

  Peonilla xx

  A cikk a Nők Lapja Egészség magazin 2016/12. számában is megjelent.

  Follow:

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük