• Tippek háton lévő pattanások ellen

  Mi okozza és hogyan mulaszthatod el őket? Kattints a válaszokért!

 • Koreai bőrápolás haul

  Szuper K-Beauty újdonságok érkeztek a Dm-be. Részletes beszámoló következik! (x)

 • Dry brushing – a cellulit gyilkos

  Igazi szárazkefe masszázs fanatikus vagyok. El is mesélem, miért!

 • LED-fény-terápiával az üdébb, feszesebb bőrért

  Segítségével nemcsak szalonban, de akár otthon, a kanapén fekve is …

 • Szőrtelenítés – otthon vs. szalonban

  A tartós megoldásokról Kocsis-Barna Andrea, vezető esztétikai szakasszisztenst faggattam.

 • Az új Purito Daily Go-To 50 SPF fényvédő nagyító alatt

  Szeptember közepe óta volt szerencsém tesztelni ezt a vadiúj hibrid fényvé…

 • Szőrtelenítés – otthon vs. szalonban

  A tartós megoldásokról Kocsis-Barna Andrea, vezető esztétikai szakasszisztenst faggattam.

  IPL és lézer

  Alapvetően kétféle tartós szőrtelenítési eljárás létezik jelenleg. Az egyik az IPL, azaz villanófényes technológia, melyből otthoni használatra is gyártanak készülékeket, illetve a lézeres eljárás, ami csak szalonban elérhető. A kettő között ezen kívül az a lényeges különbség, hogy az IPL eljárás során mintegy ernyőszerűen terül szét a pulzáló fény a bőrön, míg a lézeresnél egyenes vonalban, így ez utóbbi sokkal mélyebbre hat és képes a szőrtermelő sejteket károsítani. Gyakorlatilag ezeket égeti meg olyan mértékben, hogy azok már nem képesek tovább funkcionálni – magyarázza Kocsis-Barna Andrea. – Ez elég ijesztően hangzik elsőre, de nem kell megijedni tőle. A lézeres szőrtelenítő kezelés nem rákkeltő. Az eddig tapasztalatok semmilyen ilyen összefüggést nem mutatnak. Kizárólag akkor karcinogén, ha véletlenül az anyajegyeket kezelik meg – mondja. – Erre azonban nagyon odafigyelnek a szakemberek és letakarják őket a kezelés idejére.

  – Visszatérve az IPL-es módszerre, amivel az otthoni készülékek is dolgoznak, sajnos nem hatolnak elég mélyre ahhoz, hogy igazán tartós eredményt érhessünk el velük. Arról nem beszélve, hogy ezekkel nagyon könnyű égési sérüléseket okozni magunknak és az anyajegyeket sem biztos, hogy olyan ügyesen ki tudjuk kerülni, mint egy esztétikai szakember. Azt már nem is említem, hogy rengeteg aktívan szoláriumba járó hölgy is használja ezeket a szőrtelenítő gépeket, amikkel gyakorlatilag szétégetik a bőrüket. A legtöbb bőrgyógyászati szövődmény pedig ezekből az égési sérülésekből adódik. Ha az anyagi oldalát nézzük, akkor is jobban megéri egy lézeres kezeléscsomagra áldozni (most már rengeteg akciót is ki lehet fogni), hosszú távon pedig, amikor tényleg látjuk a valóban tartós eredményt, sokkal elégedettebbek leszünk.

  A borotválás ugyan gyors és egyszerű megoldás, több rizikóval (irritáció, sérülés-, fertőzésveszély, pattanások) jár különösen arcon alkalmazva

  A szőkék és ősz hajúak szomorkodhatnak

  Sajnos a világos és ősz szőrszálakra sem a villanőfényes, sem a lézeres kezelés nem hat. Erre az a magyarázat, hogy a fény a szőrszálak festékanyagában (melanin) nyelődik el, majd a szőrtüszőben hővé alakul és megégeti azt. A világos szőrszálak azonban, mivel nem tartalmaznak elég festékanyagot, nem tudnak kellő mértékben felmelegedni. Gondoljunk csak egy fekete színű kalapra, ami a napon hamar felforrósodik, szemben egy fehérrel.

  Mennyire tartós?

  Felmerül a kérdés, hogy mit jelent az, hogy tartós eredmény. – A lézeres kezeléseknél 85-90%-os kopást tudunk elérni, később más területeken néhány szőrtüsző beindulhat és megjelenhet 1-2 szőrszál (pl. állon). A kezelt területeken azonban soha nem fogunk évek múlva sem ugyanúgy szőrösödni, mint előtte. Amennyiben ilyesmi történik, ott valamilyen betegség húzódik meg a háttérben. Ezért van az, hogy a kezelést mindig egy kötelező konzultáció előzi meg, ahol a szakember felméri az illető bőrállapotát, kórelőzményeit, kikérdezi a meglévő betegségeiről és adott esetben a szőrtelenítés helyett szakorvosi kivizsgálásra küldi. Erre jó példa lehet, amikor valaki szokatlan helyeken kér tartós szőrtelenítést (köldökcsík, bajusz), arra hivatkozva, hogy már többször volt, de mindig visszanő a szőr. Ezek mögött a tünetek mögött tipikusan akár hormonális probléma (PCOS, endometriózis, inzulinrezisztencia stb.) is állhat, ezért hiába költ rá elképesztő mennyiségű pénzt, a lézer sem fog segíteni – mondja Kocsis-Barna Andrea.

  Amikor tilos

  A kezeletlen hormonbetegségek mellett a várandósság, a szoptatás, az aktív gyulladásos bőrbetegségek, a háromfázisú fogamzásgátló és a fényérzékenyítő gyógyszerek/gyógynövények (pl. orbáncfű) és antibiotikumok szedése, valamint a szoláriumozás és tetoválás a szőrtelenítendő területen mind kizáró okok. A lézeres kezelés ugyanis pigmentálódást is okozhat, a szoláriumozott bőr esetében pedig előfordulhat, hogy nem lesz eredményes az eljárás, hiszen attól félve, hogy megégetik a bőrt, a lézert nem tudják elég erős fokozatra állítani.

  Mennyi ideig tart a kezelés?

  – A lézeres eljárás eredményességéhez több kezelés szükséges, mégpedig azért, mert a szőrszálak növekedésének több fázisa van. Azt a szakaszt szeretnénk mindenképp elcsípni, amikor a szőrszálak a legmélyebben ülnek és a növekedés elején tartanak. Ehhez van, akinél 3-4 alkalom is elég, másoknál 6-8-10 alkalomra van szükség. Az első két időpont között 4-5 hétnek kell eltelnie, majd 10-12 hétnek, és így tovább. Egy kezelés területtől függően eltérő hosszúságú lehet. Egy hónalj például 10, egy teljes lábszár vagy férfiaknál a hát területe pedig körülbelül 40 perc.

  Mennyire fájdalmas?

  – Aki járt már gyantázáson, annak a lézeres kezelés meg sem fog kottyanni. Hirtelen 2-3 másodpercenkénti apró csipegető, meleg érzetet tapasztal a páciens, ami egyáltalán nem elviselhetetlen, de nyilvánvalóan ez függ az egyéni fájdalomküszöbtől. Vannak érzékenyebb testrészek (pl. fazon, arc), ezért, ha az illető kéri, akkor érzéstelenítő krémet szoktunk alkalmazni, de ennek úgy gondolom, inkább pszichés hatása van.

  Borotváltan érkezzünk a kezelésre

  – Míg a konzultációra érdemes úgy érkezni, hogy van egy pici szőrünk, hogy a szakember fel tudja mérni, hogy el lehet-e végezni a kezelést, addig magára a szőrtelenítésre már megborotválkozva kell jönni. (Ha valaki elfelejti, akkor a helyszínen borotváljuk le a kezelendő területet.) Epilálni, gyantáztatni, csipeszelni viszont nem szabad, hiszen így tőből eltávolítjuk a szőrszálakat, és nem lesz mit megégetni, a szőrtelenítés hatástalan lesz. Ugyanígy a kezelendő felületen ne használjunk semmilyen krémet, dezodort vagy sminket, és ne viseljünk ékszert. Napozni és szoláriumozni is tilos 3 héttel a kezelés előtt és után.

  Mellékhatások és teendők a kezelés után

  – Közvetlenül a kezelés után 1-2 órán át enyhe bőrpír jelentkezhet, néhány napig pedig esetleg irritációt tapasztalhatunk. Nagyon fontos, hogy szőrtelenítést követően ez idő alatt kerüljük a konditermek használatát, szaunát, gőzt, forró fürdőt, masszázst és minden olyan tevékenységet, ami a bőr melegedését idézheti elő. A kezelt területen ne használjunk nyugtató, hűsítő gélen kívül semmit (se dezodort, se krémet, se sminket, se önbarnítót), nappalra azonban az erős, 50 faktoros fényvédő kötelező, hiszen nagyon könnyen pigmentálódhat a bőr. Amíg a bőrpír, irritáció el nem múlik, addig az otthoni borotválkozás is tilos – mondja az esztétikai szakasszisztens.

  Mennyibe kerül?

  – Testtájtól függ elsősorban, hogy mennyibe kerül a teljes kezelés. Ez szalononként elérő lehet és elsőre komolyabb beruházásnak tűnhet, ám ne feledjük, hogy gyantáztatásra akár kéthetente is elkölthetünk egy valójában nem is olyan kis összeget életünk végéig, míg a tartós szőrtelenítéssel hosszú távon rengeteget spórolhatunk. Nem csak pénzt, hanem időt és kellemetlenséget is. Ma már tényleg rengeteg, visszatérő kedvezményes kupon, akció van a legjobb szalonokban is, amiket érdemes kihasználni. A nagyon olcsón, nem szakképzett személyzet által végzett kezeléseknek azonban nem szabad bedőlni, hiszen az egészségünk forog kockán. Ha a kezelést semmilyen konzultáció nem előzi meg, kezdhetünk gyanakodni.  

  A nyár nem feltétlenül kizáró ok

  Kocsis-Barna Andrea szerint akár májusban is elkezdhetünk egy lézeres szőrtelenítő kezelést, amennyiben olyan területről van szó, amit nem ér közvetlen napfény (pl. hónalj). A fazon vonalát is el lehet kezdeni, hiszen a teljes kezelés sorozat valószínűleg egy évig is el fog tartani. – Ha azonban az arcunkat szeretnénk kezeltetni, azzal jobb várni őszig, de egy konzultációra akkor is érdemes ellátogatni, így legalább tudjuk, hogy mire számíthatunk.

  Szép bőrt!

  Peonilla xx

  Fotó: Unsplash

  A cikk a Nők Lapja Egészség 2019. tavaszi számában is megjelent.

  Follow:

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük