• Tippek háton lévő pattanások ellen

    Mi okozza és hogyan mulaszthatod el őket? Kattints a válaszokért!

  • Koreai bőrápolás haul

    Szuper K-Beauty újdonságok érkeztek a Dm-be. Részletes beszámoló következik! (x)

  • Dry brushing – a cellulit gyilkos

    Igazi szárazkefe masszázs fanatikus vagyok. El is mesélem, miért!

  • LED-fény-terápiával az üdébb, feszesebb bőrért

    Segítségével nemcsak szalonban, de akár otthon, a kanapén fekve is …

  • Szőrtelenítés – otthon vs. szalonban

    A tartós megoldásokról Kocsis-Barna Andrea, vezető esztétikai szakasszisztenst faggattam.

  • Az új Purito Daily Go-To 50 SPF fényvédő nagyító alatt

    Szeptember közepe óta volt szerencsém tesztelni ezt a vadiúj hibrid fényvé…

  • GUA SHA — Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

    Úgy döntöttem, hogy blogposztban válaszolom meg az Instán feltett kérdéseiteket, illetve eloszlatok minden olyan bizonytalanságot, ami esetleg eddig bennetek volt a gua sha használattal kapcsolatban.

    Mindegyik fajta gua sha használható arcra/testre vagy vannak speciális változatok?

    Igen, bármelyik gua shát használhatod arcon és testen is nyugodtan. 🙂 Ami viszont egy kicsit előnyösebbé teszi őket a testen való használatra, azok a recék. Ha tehát olyan gua shát választasz (vagy olyan gua shád van), aminek az egyik vagy több oldala recés, az nagyon előnyös lehet a problémásabb területek (popsi, comb stb.) masszírozására, hiszen intenzívebbé teszi a masszázst. Így csökkenti a narancsbőrt, serkenti a vér- és nyirokkeringést, ezáltal segít pl. vizesedés esetén is. Óvatosan az arcon is használható a gua shák recés oldala: itt a ráncok „kiradírozását”, kisimítását szolgálja, ill. az izomblokkok oldását. A ráncokra merőlegesen tartsd a gua sha recés oldalát, és apró, radírozó mozdulatokkal haladj. Használhatod a merevebb izmok átdolgozására pl. a nyakon, állkapcson is.

    Érdemes gua sházni feszes, beállt izmokat, pl. csuklyás izmot, és ha igen, hogyan?

    Igen, abszolút. Habár a csuklyás izmot kicsit nehéz elérni, de a másik kézzel ellentartva a könyököt, mikor hátranyúlsz, talán könnyebben odaférsz ehhez a területhez (vagy kérd meg a barátod/barátnőd, párod, hogy segítsen). A váll irányába, kifele „kanalazó” mozdulatokkal haladj. Ahol érzed, hogy fáj, ott állj meg, és időzz el egy kicsit tovább. Ha tudod felfele, a nyak irányába is átdolgozhatod ugyanígy ezt a részt. Hallgass az érzéseidre, figyeld magad és ne ijedj meg, ha kicsit kipirosodik az átdolgozott területen a bőröd, ez teljesen normális. Azért csak óvatosan, sérüléseket ne okozz magadnak!

    Körülbelül hány percet vesz igénybe a használata?

    3-5 perc is lehet, nem az a lényeg, hogy órákig gua sházz. Sőt, a túl sok nem feltétlenül jobb. 3-10 húzás, simítás az ideális az egyes területeken. A rendszeresség egyébként ebben is fontosabb. Illetve hangsúly inkább azon van, hogy amíg csinálod, addig tényleg magadra figyelj, éld meg a pillanatot, az érzéseket, amit kelt. Élvezd a masszázst, legyen ez egy tudatos magadra szánt idő a reggeli és/vagy esti rutinodban. Váljon szokásoddá a gua sházás! 🙂

    Minden nap fontos gua sházni? Reggel vagy este ideálisabb?

    Csakis tőled függ, hogy milyen gyakran csinálod. Ahogy az is, hogy reggel vagy este. Szerintem, mint pl. a sportban, itt is az a fontos, hogy olyan gyakoriságot építs be a mindennapjaidba, amihez tudod tartani magad hosszabb távon is. Ha heti kétszer összejön, az már rendszeresnek mondható, és így biztosan lesz eredménye is. Mindenkinek vannak időszakai, amikor ennyiszer sem fér bele…nem baj. Ha megint lesz erőd hozzá, kezdd újra! 🙂 (Persze, ha kéthavonta egyszer veszed elő, akkor csodát ne várj…)

    A rutinomon belül hova építsem be a gua sházást?

    Az attól függ, hogy mit használsz hozzá. Ha olajat, akkor érdemes a rutin legvégére időzítened, hiszen az olajat mindig utolsó lépésként visszük fel egy rutinban (a vizes szérumok nem tudnak áthatolni az olajon). Ha viszont pl. szérummal gua sházol, akkor a szérum felvitelekor csinálhatod meg a gua sha masszázs rutinod.

    Ha pattanásom van, hogyan érdemes gua sháznom?

    Nagyon fontos, hogy pattanásokon soha nem szabad átmenni gua shával! Ha az egész arcod aknés, akkor a nyakadra, válladra, testedre fókuszálj. A nyak masszírozása rendkívül előnyös ilyen szempontból, hiszen aktiválod a nyirokkeringést, az arc méregtelenítését, így a pattanásaid gyógyulását is segíted. A nyakon két oldalt haladj lefele a vállaid irányába, ill. a füled és az állkapcsod találkozásánál lévő részt is átdolgozhatod. Átmenni viszont azért nem szabad a pattanásokon, mert azzal megbolygatnád, megsértenéd és még jobban bedurrantanád a gyulladásokat. Ha az arcodon vannak részek, ahol nincsen aknéd, ott nyugodtan használhatod a gua shát. A higiéniára extrán figyelj, minden alkalommal langyos, szappanos vízzel mosd el a gua shád, és töröld szárazra. És csak tiszta arcon gua sházz, sminkben vagy egy hosszú nap után hazaesve, koszos arcon soha.

    Muszáj olajat használnom? Ha igen, milyet?

    Nem, nem muszáj. Ha ki nem állhatod az olajokat, akkor egy nem túl gyorsan beszívódó arckrém, szérum is tökéletes erre a célra. A lényeg, hogy csússzon a gua shád, és ne tapadjon! Ha időközben beszívódik a krémed, akkor kend újra. Ha nincs ellenedre az olajhasználat, akkor olyat válassz, amit kedvelsz, bevált. Nincs semmilyen specifikum ebből a szempontból, hogy milyet kellene használod. 😉 Aknés bőrre egyébként a legideálisabbak a nem komedogén olajok: pl. szkvalán, kender/CBD, jojoba- vagy argánolaj.

    Pár napja/hete gua sházom, és pattanásaim lettek. Miért?

    Ennek sajnos több oka is lehet:

    • amikor elkezded használni a gua shát, először átmehetsz egy kisebb „purging” folyamaton, de ez nem durva pattanásosodást jelent, hanem, hogy kijön 1-2 akne. Ez a tisztulás része, hiszen manuálisan serkentetted a méreganyagok távozását, de ettől nem kell megijedned
    • ha nagyon sok pattanásod lett, azt valami más okozhatja pl. rossz olajat választottál vagy elkezdtél egy vagy több új terméket
    • az is lehet, hogy túlságosan rányomtad a gua shát az arcodra! nem szabad nagy erőt kifejteni, finoman, gyengéden gua sházunk (a nyirokerek a bőrfelszínhez közel találhatóak)

    Olvasd el a „pattanásom van, hogyan érdemes gua sháznom” részt!

    Hogyan lehet gua shával kimaxolni a feszesítő, ránctalanító hatást?

    Erre is a rendszeres használat a válasz. Nyilván lehet tökéletesíteni a technikát, meg lehet nézni sok-sok videót, amik szuperek, de ha nem teszed a heti rutinod részévé a gua sházást, akkor hiába tudsz szuper mozdulatokat. 🙂 Ha viszont kitartóan, rendszeresen használod, akkor garantáltan látni fogod az eredményét, hiszen folyamatosan több oxigén, tápanyag jut el a bőrsejtjeidhez, serkented a kollagén- és elasztin termelést, az öngyógyító, megújító folyamatokat, oldod az izomblokkokat, segíted a nyirokfolyadékban megrekedt salakanyagok távozását.

    Ha még mindig maradt benned kérdés, várlak szeretettel az online gua sha tanácsadásomon, ahol a helyes technikát is megmutatom, és együtt begyakoroljuk. Ide kattintva be tudsz jelentkezni! 🩷

    Szép bőrt, jó gua sházást mindenkinek! 🙂

    Peonilla xx

    Follow:

    14 Comments

    1. Kovács Andrea
      2023-02-19 / 21:14

      Elég napi egyszer gua sha t használni?a száj körüli ràncra van külön technika a gua shával?

      • peonilla
        Szerző
        2023-02-20 / 14:50

        Igen, elég napi egyszer. Amilyen gyakran neked jól esik. 🙂 A száj körüli ráncokra van külön technika, de ezt így kommentben kicsit nehéz leírni. Nem tudom, milyen gua shád van, de ha van recés oldala, akkor azzal ilyen „reszelő”-jellegű mozdulattal lehet a ráncra merőlegesen masszírozni. Ha nincs recés oldala, akkor is ez a mozdulat hasznos lehet, illetve oldal irányba a fül felé húzó mozdallattal is lehet simítani például.

    2. Konàr-Tóth Viktória
      2023-04-05 / 16:54

      Szia Petra!

      Milyen típusú gua shat-t javasolnál , rosaceas érzékeny bőrre?

      Köszi szépen

      Viki

      • peonilla
        Szerző
        2023-04-17 / 20:21

        Kedves Viki! A jelenleg elérhetőek közül a zöld aventurin vagy a howlit jó lehet, ezek most akciósak is. De, ha jobban tetszik, akár a hegyikristály is 🙂

    3. andrea
      2023-04-18 / 09:16

      Milyen nyomást helyezzék,az arcomra a gua shaval hogy ne simogatás legyen hanem.valoban masszírozás hatása?😊

      • peonilla
        Szerző
        2023-04-18 / 10:02

        Szia! Nem kell erősen rányomni a gua shát az arcra, nem az a lényeg. A símogatásnál persze lehet egy picit intenzívebb, de alapvetően a helyes technika fontosabb. Van online gua sha oktatás, ha van kedved, jelentkezz be, és elmagyarázok, megmutogatok mindent! ☺️ A shop-ban találod a bejelentkezést, itt: https://peonilla.com/termek/gua-sha-tanacsadas/

    4. andi
      2023-04-18 / 17:09

      Köszönöm a választ valószínű napi 2 szer fogom de reggelente biztosan és 5 perc is elég lehet reggelente ?😊

      • peonilla
        Szerző
        2023-04-29 / 10:51

        Persze! 😊

    5. Olga
      2023-05-04 / 13:37

      Mitől függ, hogy milyen anyagú gua shat válasszunk? Köszi

      • peonilla
        Szerző
        2023-05-05 / 09:57

        Kedves Olga! Függ attól, hogy milyen a bőröd, mik a bőrproblémáid, illetve attól is, hogy melyik tetszik. 🙂 Az egyes gua sháknál, ha lejjebb görgetsz, mindenhol részleteztem, hogy melyik milyen bőrre jó elsősorban. De ha segítségre van szükséged, nagyon szívesen segítek, írj rám Instagramon (https://www.instagram.com/peonilla/) vagy küldj egy emailt: peonilla@peonilla.com

    6. Andre Kovács
      2023-09-29 / 09:30

      Szia a kisebb méretű vagy a hagyományos nagyobb méretű gua sha a jobb ?😊

      • peonilla
        Szerző
        2023-09-29 / 09:44

        Szia! A nagyobb méretű gua shát akkor ajánlom, ha inkább testen (vagy testen is) szeretnéd használni. Ott ugyanis kényelmesebb a naggyal dolgozni.😊 Ha csak arcra, nyakra, vállra szeretnéd, akkor szuper a kisebb is.

    7. Kovács Andrea
      2023-10-23 / 11:51

      Szia azt szeretnem kérdezni hogy mar ideje csinalom es szeretem
      De sok helyen olvasom az esti rutinba épitsük bele
      Miert?😊

      • peonilla
        Szerző
        2023-12-28 / 12:59

        Szia! Nincs olyan, hogy csak az esti rutinba lehet beépíteni. Nyugodtan csináld akkor, amikor neked kényelmes, amikor van időd/kedved.😊 Ha ezt javasolják, az vsz. azért lehet, mert a gua shának van egy nyugtató hatása is, illetve sokan este használnak olajat a rutin végén. De nem kötelező olajjal gua sházni, lehet szérummal, arckrémmel, sőt lemosóval is, a lényeg, hogy csússzon. 😊

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük