• A bőrfiatalító asztaxantin ereje

  Ismét egy új szuperhatóanyag a szépségtermékek piacán, ami kü…

 • Szőrtelenítés – otthon vs. szalonban

  A tartós megoldásokról Kocsis-Barna Andrea, vezető esztétikai szakasszisztenst faggattam.

 • Az új Purito Daily Go-To 50 SPF fényvédő nagyító alatt

  Szeptember közepe óta volt szerencsém tesztelni ezt a vadiúj hibrid fényvé…

 • GUA SHA — Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

  Úgy döntöttem, hogy blogposztban válaszolom meg az Instán feltett kérdé…

 • Periorális dermatitisz, avagy száj körüli bőrgyulladás

  Ez a makacs bőrbetegség nehezen diagnosztizálható, ezért sokan otthon pattanásra …

 • Viszlát, hegek!

  Többféle heg típus létezik, és egyáltalán nem mindegy, melyikkel …

 • A bőrfiatalító asztaxantin ereje

  Ismét egy új szuperhatóanyag a szépségtermékek piacán, ami külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt fantasztikus bőrfiatalító hatással rendelkezik.

  Asztaxantin, a szuperkarotinoid

  Az asztaxantin egészen leegyszerűsítve egy az antioxidánsok közül, ám az egyik leghatékonyabb. Egy vörös-narancssárga színű anyag, ami a lazac és a flamingó szép rózsaszín színét is adja. Valóságos szuperkarotinoid, ami a béta-karotinnál, az A- és E-vitaminnál is hatékonyabban véd a káros szabadgyökök hatásaitól. Szabadgyökök képződnek például dohányzás, szmog vagy UV-sugárzás, sőt stressz hatására is. Mint tudjuk, a szabadgyökök a szervezet öregedési folyamatait is felgyorsítják amellett, hogy különféle betegségek kialakulásához is hozzájárulnak, ezért rendkívül fontos, hogy ezt a folyamatot antioxidánsokkal lassítsuk. Erre pedig úgy tűnik, az asztaxantin fogyasztása és bőrön alkalmazása az egyik legjobb eszköz.

  Rugalmasabb, hidratáltabb, védettebb bőr

  Az asztaxantin ötször erősebb, mint a béta-karotin, 6000-szer hatékonyabb, mint a C-vitamin, és 100-szor jelentősebb a hatása, mint az E-vitaminnak. Belső fényvédőnek is nevezhetnénk, ugyanis blokkolja az UVB-sugarak bőrkárosító, öregítő hatását és az ennek hatására kialakuló gyulladásos folyamatokat, valamint segíti a napkárosodott bőr regenerációját. (Azért fényvédő helyett soha ne használjuk!) Támogatja az új bőrsejtek keletkezését is, fokozza a kollagénszintézist, és rugalmasabbá, ellenállóbbá, hidratáltabbá teszi a bőrt. Egy kutatásban részt vevő nők 8 hét asztaxantinkapszula és -krém párhuzamos használata után kevesebb ráncról, halványodó pigmentfoltokról, rugalmasabb bőrről és összességében szebb bőrképről számoltak be. A kedvező esztétikai hatások mellett az is említésre méltó, hogy ez az újra felfedezett antioxidáns véd a melanoma és a bőrrák kialakulásától, sőt támogatja a szív, a szem és az agy működését is.

  Miben található?

  Legnagyobb mennyiségben a lazacban, különösen a csendes-óceáni fajtában (ún. sockeye lazac), illetve az algában (Haematococcus pluvialis mikroalga) található meg. De más rózsaszín színű tengeri herkentyűk is bővelkednek benne. Kapható táplálékkiegészítő formában is, amiből napi 4-8 mg az ajánlott mennyiség, amit omega-3 vitaminnal érdemes kiegészíteni. Habár egyelőre elvétve látni asztaxantintartalmú szépségtermékeket, szinte biztos, hogy a kozmetikumokban is egyre többször fogunk találkozni vele.

  Szép bőrt!

  Peonilla xx

  Fotó: Unsplash

  A cikk a marieclaire.hu oldalán is megjelent.

  Follow:

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé.